home | bio | cv | eigen publicaties | over Paul Dikker | atelier

 

 

 

Over Paul Dikker

Paul Dikker (1959) is een onafhankelijk, internationaal werkend beeldend kunstenaar. Hij werkt zowel in Nederland als in Noorwegen. In 1984 voltooide hij zijn kunstopleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en een jaar later studeerde hij cum laude af in de Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1997 reisde Paul Dikker regelmatig naar Spanje en Portugal, waar hij ook enige tijd woonde en werkte. Sedert 2006 schildert hij ieder jaar minstens drie maanden in Noorwegen. Paul exposeerde zijn werk in Nederland, België, Duitsland en Noorwegen. Daar organiseerde het Oslo Museum in 2007 een solotentoonstelling van zijn schilderijen. In 2010 verscheen bij uitgeverij Aschehoug Forlag (Oslo) het boek 'Alt det som er' (Alles wat er is), waarvoor de auteur Bjørn Sortland een verhaal schreef, geïnspireerd op de schilderijen van Paul. Het boek kreeg enthousiaste recensies en beleefde zelfs een tweede druk. Het werd verspreid onder alle bibliotheken van Noorwegen.

Paul Dikker behoort tot de zeer kleine groep kunstenaars in Nederland die, geheel zonder overheidssubsidie, van zijn verkopen en opdrachten kan leven. Zijn schilderijen zijn niet makkelijk onder te brengen in een of andere stroming. Thematisch werd zijn werk vanaf zijn eerste werkperiode in Noorwegen in 2006 steeds meer landschappelijk. Na een periode waarin hij zich concentreerde op de stilte en de grootsheid van het landschap, zoomt hij vanaf 2012 in op details als takken, bladeren en details daarvan. De herkenbare natuur verdwijnt langzamerhand uit zijn schilderijen die een steeds non-figuratiever karakter krijgen. Meer dan voorheen gaat het hem om de verbeelding van de natuur als alomvattende aanwezigheid die ons menselijk begripsvermogen te boven gaat. Juist in de afwezigheid van vaststaande betekenissen ligt de uitdaging van het menselijk bestaan: de mogelijkheid om als individuen met een vrije wil ons leven zelf zin en betekenis te geven. Met zijn avontuurlijke, formeel non-figuratieve schilderijen creëert Paul een veelzijdig, verrassend en open universum dat zich niet laat vangen in voor de hand liggende, alledaagse interpretaties en eendimensionale duidingen. Zijn werk is niet alleen een uitdrukking van zijn eigen individuele gesteldheid in verhouding tot de wereld om hem heen, maar bovenal een liefdevolle lofzang op de schoonheid en het mysterie van het leven in al zijn stille onbegrijpelijkheid.

Paul Dikker maakt ongeveer 20 acryl- en olieverfschilderijen per jaar. De schilderijen zijn zorgvuldig uitgevoerd met de beste materialen. In een door hem zelf ontwikkelde techniek strijkt hij vele dunne verflagen over elkaar heen, waardoor de kleurvlakken een stralende intensiteit verkrijgen. Naast de meer gebruikelijke formaten maakt hij ook zeer langwerpige schilderijen (tot 275 x 20 cm).

In mei 2006 werd zijn schilderij 'Ergens anders' door het Nederlandse Volk gekozen als het op twee na mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen 50 jaar.

De verkiezing werd georganiseerd door de Federatie Kunstuitleen (FKU). Een gerenommeerd gezelschap van 26 deskundigen, samengesteld uit museumdirecteuren, kunstverzamelaars en kunstliefhebbers, heeft 50 toonaangevende kunstwerken geselecteerd die volgens hen representatief zijn voor de ontwikkeling van de beeldende kunst in de afgelopen 50 jaar. Daarna heeft het publiek de rangorde bepaald door het uitbrengen van een stem. Het kunstwerk van Paul Dikker is het eerste schilderij op de lijst en is in het bezit van de Shell.

Paul Dikker werkt regelmatig in opdracht. Eens per jaar verspreidt hij een nieuwsbrief, het zogenaamde WAW-bericht. Hij organiseert bijeenkomsten, geeft lezingen en schrijft artikelen over kunst, kunstbeleid en ondernemerschap. Ook is hij actief in diverse besturen. Zijn werk is in het bezit van het Teylers Museum, de provincies Flevoland en Noord-Holland, Artoteek Zuidoost/ het Nieuwe Podium, Spaarne Ziekenhuis Haarlem, de Universiteit van Amsterdam, het Ministerie van Economische Zaken, de Sociaal-Economische Raad, Gemeente Diemen, ING, Shell, het Oslo Museum en vele andere bedrijven, instellingen en particulieren in België, Curaçao, Duitsland, Groot Brittannië, Nederland, Noorwegen, Portugal en de Verenigde Staten.